Мнения

Образованието е скъпа услуга

Образованието е твърде скъпа услуга и ако наши, млади хора заминават в чужбина, трябва да се замислим как да променим системата, категоричен е министърът на просветата Сергей Игнатов.

Според него промените в закона за висшето образование са крайно наложителни. Игнатов отбеляза пред журналисти, че се притеснява единствено от това дали пазара на труда ще може да приеме вишистите, които по една или друга точка от Закона ще са задължени да работят определено време в страната.

На практика това би било връщане на порядъка на класическата „държавна поръчка“ от времената преди 10 ноември, при която след завършване на висшето образование младият човек бива разпределян да работи на място, определено от този, който е платил за обучението му – държавата.

„Дали когато държавата години наред дотира един студент, след това той трябва да си замине без ангажимент към тази държава“, запита на свой ред и премиерът Бойко Борисов. Той също е на мнение, че държавната поръчка трябва по един или друг начин да е свързана с бъдещата реализация на специалистите.

„Министър Игнатов трябва да прецени и да предложи. Дали когато държавата дотира години наред един студент, след това той да си замине без ангацимент към нея. Къде е смисълът от това дотиране“, запита още министър председателят.