Мнения

Образованието във Великобритания най-атрактивно за българите

Всеки шести наш гимназист избира да продължи обучението си във Великобритания, отчете вчера Благовеста Евтимова – експерт в консултантска къща за обучение в чужбина. 10 000 са младежите, които са записали висше там през миналата година.

Таксите за обучение на Албиона се вдигнаха драстично и стигнаха 9 000 лири на година, но това изглежда не притеснява българските ученици. Решение на ситуацията е възможността за теглене на заем, който покрива размера на таксите.

Студентът пък започва да връща борча едва след като си намери работа, която да му носи не по-малко от 21 000 лири месечен доход.

Младежите обръщат все повече погледите си и към Шотландия. Там студентските такси са доста по-ниски, дава се възможност и на добрите студенти да намалят размера на задължението си към ВУЗ-овете.

Скандинавските университети и тези в Дания са доста актрактивни. В повечето там няма такси за обучение, но с разходите около пребиваването и трудностите около възможността да се работи, горе-долу изравняват размера на инвестицията.

В Холандия също има доста българи. Там 1450 родни ученици броят средно по 1771 евро на година за обучение. Там обаче доста трудно се намира работа заради трудностите около изваждането на работна виза.

Добри възможности за българските студенти се предлагали и в университетите на Германия, защото в повечето провинции на страната са отменени таксите за обучение, а месечната издръжка на студент е 600-700 евро.

Още по темата