Училища

Обмисля се единен приемен изпит за университет

Идея за въвеждането на единни приемни изпити за университетите се обмисля в министерството на образованието, разкри вчера по време на дискусията „Учи, за да работиш“ просветният министър проф. Анелия Клисарова.

Целта е държавата да определя общия брой необходими специалисти в дадено професионално направление и да финансира тяхното обучение на принципа на „държавната поръчка“, съществувал до преди няколко години.

Кандидат-студентите да се явяват на централизирани изпити за наоравлението, класираните да подреждат по реда на желанията си университетите, които предлагат такова обучение и след това да се класират по бал. Останалите под черта също да могат да се запишат, но като сами плащат пълните си такси за обучение.

„Идеята е в много суров вид“, уточни министърът, добавяйки че очаква реакцията и предложенията по темата на университетите, които винаги са искали повече автономност.

Проф. Клисарова даде пример с най-масовото професионално направление у нас – „Икономика“, в което се обучават 60 535 студенти в 26 университета и висши училища.

„Идеята е държавата да определи, че например има нужда от 10 хиляди такива специалисти. Всички желаещи се явяват на единния изпит и след това подреждат желанията си в кой университет искат да учат тази специалност“, сподели Клисарова.

Във всички положения обаче финансирането на база приети студенти и броят да зависи от самите университети, не е особено приемлив, е позицията на МОН.