Училища

Обмислят облекчаване на изискванията за обявяване на грипна ваканция

Грипна епидемия вече е обявена и в Търговище.

Така засегнатите области вече са 24 и само Силистра, Габрово, Перник и Ловеч остават извън зоната с епидемия.

Празни останаха класните стаи в над 1500 училища в страната. Междувременно, здравните власти вече мислят как да облекчат изискванията за обявяване на грипна ваканция, за да могат децата да си остават у дома преди да се разболеят.

Учениците от Габрово са сред малкото, за които грипна ваканция няма. В Националната Априловска гимназия темата се обсъжда дори в часовете.

„Грипна ваканция трябва да има, защото работата не е да се обяви ваканция, когато децата се разболеят, а да се обяви, за да се предотврати”, казва Никола – ученик в Националната Априловска гимназия.

В гимназията всеки ден следят броя на отсъстващите ученици.

„Вчера бяха 14% отсъстващите, днес са 12% – 74 ученици отсъстват”, казва Снежана Рачевиц, директор на Националната Априловска гимназия – Габрово.

В момента грипна ваканция се обявява, когато 30% от учениците отсъстват. Дори здравните власти обаче виждат проблем в това.

„Ако има очевиден ръст няма смисъл да се чакат тези заветни 30%, за да се обяви епидемия. Ако 30% от децата отсъстват, то нещата вече са се случили”, коментира  доц.д-р Ангел Кунчев.

Затова планират промени в наредбата.

„Грипът е много динамично заболяване и трябва да се реагира на ситуацията, а не да се хващаме за цифри”, казва още д-р Кунчев.

Според лекари превантивната ваканция не е панацея.

„По-малките ще ги изолираме донякъде, те са до 12 годишна възраст и нямат право да излизат сами. По-големите обаче не можем да ги спрем да се събират, пак ще се предава вируса, един да има болен ще го предаде на всички”, казва общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов.

Като родител на 10-годишно дете обаче д-р Миндов не приема добре идеята за превантивна грипна ваканция.

„Трябва да намеря човек, който да го гледа, не мога да го оставя сам вкъщи”, казва Миндов.

Личният лекар далеч не е единствения в тази ситуация. Грипната ваканция често сварва родителите неподготвени. Един от вариантите, от който се възползват по време на извънредната ученическа почивка, са частните занимални.

„Учим под формата на игра, не както е през учебната година, защото все пак са в грипна ваканция”, казва Фила Иринска – учителка в частна учебна школа.

Идеята за облекчаване на изискванията за грипна ваканция може да стане факт най-рано от следващата учебна година.

Източник: nova.bg