Ученици

Обличаме първолака с 350 лева

Облеклото на един първолак излиза колкото една разходка за официален тоалет в марковите магазини – 350 лева. За тази сума мама или татко могат да си купят стилен костюм или вечерна рокля.

Задължителните униформи в училищата са с логото на школото на всеки елемент от облеклото и се купуват от специализирани магазини.

Първокласникът трябва да има риза за официални събития, с която ще посрещне и първия си учебен ден. Тя струва 19.80 лева. Към нея се прибавя вратовръзка на цена от 9 лева. Колко банкноти ще излязат от портмонето на родителите за сако, зависи от размера, но минималната цена е 20 лева. Елекът струва 20 лева, а повечето родители избират да купят поне две. Официалният панталон за момчетата не е задължителен във всяко школо, но ако липсва, униформата трябва да се съчетае с тъмни дънки. Те пък излизат около около 50 лева за два чифта. Момичетата имат задължителна плисирана пола, която струва 18.20 лева. Към нея се купуват и чорапогащници за по-студените дни.

За ежедневието в топлите пролет и есен се купуват тениски – по 7 лева, като семействата взимат поне три, за да може да има достатъчно между пералните. Тънките блузи с дълъг ръкав също са най-малко три, а цената им е 9.80 лева. По-дебела ватирана излиза 12.80 лева, а пуловер – 24 лева. Някои училища имат спортни якета на цена от 30 лева. Дотук сметката е 258 лева.

Освен дрехите с официалните емблеми на училището децата трябва да имат и анцуг за часовете по физическо възпитание. Там цената зависи от избора, който ще направят родителите. В по-евтини магазини или на промоция покрай първия учебен ден може да се намери спортен екип за 35 лева. Цената може да скочи до 100 лева в зависимост от марката и качеството. Маратонки за деца се намират на цени от 45 до 80 лева.

Крайната сума за облеклото на един първокласник може да намалее, ако родителите имат по-голямо дете в същото училище или добри познати, които да помагат. Тъй като децата израстват бързо, често униформите се подменят всяка година. Много родители предлагат вече умалелите дрехи на свои близки или пускат обяви в интернет, за да ги продадат.

Източник: marica.bg