Училища

Облачните образователни платформи влизат в българското училище

На базата на облачните услуги в България се създават платформи за преподаване, които могат да помагат на образованието, както го правят в световен мащаб, коментира Искрен Иванов, старши специалист „Бизнес развитие“ във Vivacom, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. По думите на Иванов облачните услуги вече са част от всяка една индустрия около нас и потребителите имат досег до тях през всички мобилни устройства. Предимството е, че тези услуги носят допълнителнa стойност, както на потребителите, така и на самите индустрии, включително вече помагат и в образованието.

Самото внедряване на подобен тип системи се случва изключително бързо, тъй като се ползват добрите практики от чужбина, твърди Иванов. Именно зад такъв проект стои и телекомуникационният оператор Vivacom – въвеждането на облачни технологии в училище с цел по-лесно преподаване. Благодарение на това българските училища имат достъп до облачни платформи,

В рамките на шест месеца преди стартирането на проекта са проведени разговори с директори на учебни заведения и с преподаватели, за да се провери как гледат те на тази иновация и на оптимизацията на процеса на преподаване. По думите на Иванов всички тези иновации са свързани с поколението Z, в което децата от 2-годишна възраст имат мобилни устройства, а това е важен фактор, когато става дума за достигане до тях като ученици и предаването на учебния материал.

Според Искрен Иванов основното предизвикателство пред образователната система е посланията да достигат до учениците и задържането на вниманието на младежите. Той коментира още, че едни от най-успешните образователни системи в света са базирани именно на облачните платформи за преподаване, тъй като те ползват нови начини за достигане до ученици, изключително свикнали с дигитализацията. 

Източник: investor.bg