Институции Ученици

Областен координационен център връща учениците в клас

За да се обхванат, върнат и  задържат децата в училище е необходимо  институциите да  си сътрудничат и да работят заедно.

Това становище категорично подкрепиха областният управител Дани Каназирева, заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, заместник областният управител Евелина Апостолова, началникът на РУО- Пловдив Иванка Киркова и образователни експерти, които проведоха работна среща, свързана с Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и  предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

На срещата стана ясно, че със заповед на Областния управител на област Пловдив ще бъде създаден Областен координационен център, който на 27 януари т.г.  ще проведе първото си заседание. Негов председател е Дани Каназирева, работата на центъра ще координира заместника й Евелина Апостолова, членове са  директора на Областна дирекция на МВР-Пловдив –старши комисар Йордан Рогачев, началника на РУО- Иванка Киркова, директорите на Социално подпомагане, РЗИ, Регионалната служба по заетостта, Инспекцията по труда,  кметовете на общините и представители на общински служби и отдели.

Областният координационен център се създава във връзка с Постановление на Министерския съвет и ще има задачата да подпомага координацията на регионалните структури на министерствата и регионалните представители на администрациите, ангажирани с изпълнението на Механизма.

„Ще оказваме пълно съдействие на местната власт, на учителите и училищата в региона. Важно е децата не само да бъдат върнати в класните стаи, но и да останат там, заяви областният управител.

От своя страна заместник министърът Таня Михайлова поясни, че срещите й в региона с ученици от училища с концентрация на уязвими групи ще продължат, защото  се виждат първите положителни резултати.

„Също така е време да покажем на учителите, че не са сами и при нужда ще имат подкрепа от страна на институциите, подчерта Михайлова.

Източник: marica.bg