Мнения Ученици

Обидни думи попаднаха в помагало по математика

Едно число ще наричаме „дебилно”, ако е по-голямо от 100 и се записва с различни цифри, едната от които е равна на сбора на останалите.

Това е само едно от условията на задачите в помагало по математика.

Помагалото е за извънкласни дейности и се казва „Умник-математик”. Сборникът попада при Диляна Стоянова като подарък за първия учебен ден на сина ѝ. Когато разлиства страниците обаче майката е възмутена.

„Едно четирицифрено число ще наричаме „побъркано”, ако една от цифрите му е равна на произведението на останалите три. „Побъркано“ и подобни епитети не се връзват с точната наука математика”, разказва майката пред камерите на БТВ.

„Тези думи насаждат у децата настройка и нагласа, защото използвайки тази дума към цифра, едно дете би я използвало спокойно и към свой съученик“, смята Стоянова.

Класният ръководител Мина Илиев от 47 СУ „Христо Данов” смята, че помагалото не е подходящо за деца и заяви:

„Първо как ще обясните на детето какво значи дебил и от оттам то да започне да го използва. Защо трябва да учим детето да използва думички и като „сакато“. Има много деца, които са в това положение“, смята Илиев.

Авторите на помагалото – Мария Томова и Надя Кръстева заявиха, че това е иновативен подход за обучение. Помагалото е на пазара от седем години, а авторът Томова твърди, че предизвиква интерес сред учениците. Не съжалява за подбора на думи. Сборникът не е одобрен от МОН.

Източник: novini.bg