Учители

Обещано! Качествени учебници за 15 септември

„С издателите имаме едно и също желание – да решим проблемите, които налагат скъсените срокове за издаване на учебници за първи и пети клас от следващата учебна година. Апелирам издателите да спазят сроковете и да намерим общо решение на тази патриотична задача“, заяви на пресконференция вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева след втората си среща с издателите на учебници през тази седмица.

По време на парламентарен контрол тя припомни, че  Законът за предучилищното и училищното образование е обнародван на 13 октомври 2015 г., а три от стандартите, включително и този за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, са утвърдени на 30 ноември 2015 г. Министър Кунева посочи, че съгласно Закона 9 август 2016 г. е крайният срок за подаване на проекти за учебници и че процедурата след това по одобрение, оценка и отпечатване до доставка на училищата отнема 4-5 месеца.

„Ще поискам среща с Комисията по образованието и науката в Народното събрание, за да намерим конструктивно решение“, заяви тя.

„Няма да допусна две неща. Няма да допусна хаос и напрежение в системата и няма да допусна децата да нямат учебник на 15 септември. Не вярвам в отлагането, категорична беше Кунева и посочи, че Законът трябва да бъде спазен“.

„Новият закон влиза в сила на 1 август 2016 г., той позволява да се използват учебници, които действат сега, а при евентуална невъзможност да има нови учебници. В момента върви процедура по изготвянето на учебници за първи клас“, заяви заместник-министър Диян Стаматов. Той посочи, че издателствата в момента работят изключително напрегнато, за да изготвят качествени учебници.

„Учебници ще има, ще бъдат качествени учебници, продължаваме да дискутираме“, заяви Стаматов.