Ученици

Няма списък с хронични заболявания, по който да се приемат деца в детски градини

Не съм убеден, че това е незаконно. Това заяви Нели Кацарска, директор на 155-та детска градина в Слатина, в коментар относно това как влизат децата в детски градини и големият брой хронични заболявания по документи на приети в детски градини деца в София.

Тя уточни, че детската градина не можело да оспорва лекарски решения и че все още детските градини нямат списък със заболявания. По думите на Кацарска сега детските градини работили по наредба, в която влизали над 400 диагнози. Водим се от лекарския протокол, добави тя пред bTV.

И пак към Борисов – да решава проблема с „хронично болните“ в детските градини Пореден проблем в България в крайна сметка стигна до българския министър-председател, в случая Бойко Борисов. Този път проблемът касае … Прочети повече Въпросът е, че много от приетите деца са приети с диагнози, които не дават предимство при прием съгласно списъка с хронични заболявания на здравното министерство – и по стария, и по новия списък, включи се и Васил Николов от Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Става въпрос за седем-осем заболявания, като най-често става въпрос за атопичен дерматит. Хроничният ринит влиза при определени обстоятелства – като алергия срещу полени, уточни Николов. Той се съгласи, че не може ръководствата на детските градини да не се съобразяват с наредбата и трябва отговорните органи да се задействат за спазване на ограниченията. Няма точен списък на тези заболявания, които водят до предимство при записване. Трябваше представител на здравното министерство да обясни, каза Цвета Брестничка, председател на УС на Асоциация „Родители“. Това е пропуск от години, уточни тя. И добави, че сегашният списък бил за диспанзеризиране, което означава, че съответният директор всъщност трябва да преценява. Николов обаче показа протокол за прием в 155-та градина, според който се цитирало като основание наредба (бел. ред. – наредба 8 на Столична община), която щяла да излезе половин година по-късно.

Може би датата е сгрешена, не мога да кажа. Всеки може да види протокола, защото е публичен, както и всички останали, каза Кацарска и покани всеки желаещ да покаже протоколите. А Николов извади и разпореждане на зам.-кмета на София Тодор Чобанов и добави, че има и още подозрителни протоколи.

Източник: actualno.com