Институции Ученици

Няма ощетен ученик заради правописната грешка в матурата, категоричен е Вълчев

Няма ощетен ученик заради правописната грешка в матурата по БЕЛ. Има неуместен текст.

Това заяви просветният министър Красимир Вълчев в ефира на БТВ.

По думите му, това се дължи на малкия брой на експертите, които предварително гледат текстовете, заради пазенето на темите в тайни. „Не сме застраховани от грешки“, добави министърът на образованието и науката.

„В самото условие на задачата не се цели да бъдат подведени учениците. Не е трябвало да бъде включена тази дума“, смята министър Вълчев.

Той потвърди мнението на експертите, че седмокасниците учат всичко, но не и да пишат грамотно. По думите му седмокласниците не осмислят текстовете, които четат. Въпреки това нямаме историческо дъно.

„Продължаваме да правим същите тревожни изводи. Трябва да продължим да правим нови учебни планове. Предизвикателството е да подобрим образованието така, че да подобрим функционалната грамотност на учениците“.

Вълчев добави, че по-ниските оценки на матурата по Английски език в 12 клас се дължат на по-трудния изпитен вариант. Той уточни, че не се е стигнало до преразглеждане на задачите, защото не е имало грешки.

„От 4 години намаляваме държавното финансиране в университетите – приемът от 58 хил. души го намалихме на 43 хил. души. Правим преструктуриране – увеличаваме приема на инженерно-техническите направления и намаляваме педагогическите, например. Тези професии, които изискват инженерно образование ще бъдат с най-ръст на доходите, защото ще има най-голям недостиг на кадри”, добави Вълчев.

Просветният министър коментира, че за да се стимулират младите хора да избират инженерно-технически специалности – МОН предлага допълнителни стипендии, прием и финансиране. Той добави, че предстои изграждането на Европейски университетски мрежи. Така се цели да се спре „изтичането на мозъци” в чужбина.

Източник: novini.bg