Ученици

Няма нарушения с безплатните ученически закуски във Варна

Липсват нарушения в предлагането на безплатни закуски на учениците от първи до четвърти клас във Варна. Това показа проверка на Окръжната прокуратура в морския град, която дойде след като през октомври в нета се завъртя снимка на сандвич за варненските ученици, в който имаше оскъдно количество лютеница и малко парче сирене – с тегло 2,4 грама.

Преписката е била образувана по публикации, в които бил изразен негативен коментар за въпросната закуска. Направено било и внушение, че производителите печелят за сметка на държавния бюджет, като пестят от хранителните продукти, които се влагат в приготвянето на безплатните закуски, твърдят от обвинението.

Окръжната прокуратура във Варна възложи проверката на Регионалната здравна инспекция. Извършени са били 39 проверки в основни и средни училища във Варна, както и в обекти за производство на храни.

Установено е било, че подкрепителните закуски за учениците се приготвят в седем производствени обекта и четири ученически стола на територията на Варна. Ангажираните с производството на безплатните закуски предлагали между 8 и 13 асортимента закуски по рецепти от сборник за ученическите столове и бюфети. Комбинацията от храни се договаряла с всяко училище, пише „Монитор“.

В традиционния сандвич се влагали 2 филии пълнозърнест хляб, вместо по една, както е рецептата в сборника, а производителите обяснили това с практичност при опаковане и транспортиране на готовата продукция.

Заключенията от извършените проверки не са установили нарушения на здравословното хранене на учениците, както по отношение на стандартите, така и по отношение на влаганите суровини. Поради липса на закононарушения преписката е била прекратена.

Източник: dnes.bg