Училища

Няма кандидати за школски директори на село

Вяла битка определи новите директори на 5 селски училища в Пловдивско. Няма кандидати заради огромния обем от административна работа, в същото време разликата в заплатата е не повече от 200 лева, коментират в гилдията.

От осмината кандидати, подали документи, до конкурса за обявените позиции бяха допуснати шестима, каза Рангел Райчев, старши експерт в Регионалното управление по образование. Така на практика се стигнало до предрешена битка при един претендент за място.

След конкурсите ръководството на ОУ „Ангел Кънчев” в Асеновград поема Галина Милева, която до момента беше директор на школото в село Тополово. Тя е кандидатствала и за двете позиции, като и в двете училища е класирана на първо място. След като Милева предпочела Асеновград, в Тополово шефския пост поема класираната на второ място там Атанаска Илкова. Досега тя е била учителка в същото училище.

Единственият кандидат за ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Карлово получава поста там след издържан успешно конкурс. На практика Доньо Тодоров остава на досегашната си позиция, след като е ръководил училището като временно изпълняващ длъжността директор.

И във Ведраре екипът ще се ръководи отново от досегашния и. д. Таня Ганчева, която също единствена е кандидатствала за тази позиция. Само с един претендент мина и конкурсът за ОУ „Пенчо Славейков” в Белащица. То се поема от Цветан Кацаров, който до момента бе учител в пловдивското СУ „Пейо Яворов”.

За първи път тази година конкурсите се проведоха по новия регламент, като в комисията имаше и представител на Обществения съвет. Представителите на родителската общност задаваха много адекватни въпроси, коментира Рангел Райчев.

Все още не са обявени конкурсите за пловдивските училища, които нямат постоянен титуляр.

Източник: marica.bg