Ученици

Няма да променят формата на матурите

Форматът на държавните зрелостни изпити няма да се променя, съобщи заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов по време на финалната дискусия за новите учебни програми за втори, шести и осми клас във Втора английска езикова гимназия днес.

Проучване на голяма фокус група зрелостници е показала, че по-голямата част от тях не са съгласни с разделяне на ДЗИ на модули. Те са се подготвяли от началото на учебната година по познатата форма, участвали са и в пробни матури и смяната на правилата в движение би предизвикала проблем, каза Стаматов. Моето лично мнение е, че държавните зрелостни изпити трябва да се разделят на модули, за да се намали преписването,  допълни зам.-министърът.

В момента в Министерството се работи активно за разрешаване на проблема с преписването чрез включване на допълнителни технически средства. Няма да се разчита само на камерите, има и други възможности, но още е рано да съобщим какви ще са новите мерки срещу преписването и подсказването, обясни Диян Стаматов.