Училища Учители

Някои училища остават без 20% скок на заплатите

Сериозно напрежение сред учителската гилдия предизвиква обещаното от 1 януари увеличение на учителските заплати с 20%.

На много места учители се оплакват, че още не са получили очаквания плюс, други пък изразяват съмнения, че изобщо ще вземат договорената добавка от 20 на сто към възнагражденията си.

„Някак изведнъж прословутите 20% на учителските заплати се оказаха едва 10“, оплаква се в Twitter учителка с псевдоним Sunshine witch. Друга споделя, че все още няма яснота кога изобщо ще получи увеличението си. Трета прогнозира, че както и други пъти, и този път това ще се случи чак през март, сочи обобщение на в. „Сега“ по темата.

Според Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-о училище в София, в някои училища излишно се създава напрежение с твърдения, че не може да се увеличат заплатите на учителите. По думите му необходимото условие да се реализира увеличението е налице – нормативната база е реализирана в пълен формат, за разлика от минали години, когато това е ставало чак през март.

„Започнаха обсъжданията на формулите по общини. Тук ролята ни като директори е изключително съществена, за да изработим балансирани формули като добра база за наличие на средства през годината по всички дейности. Министърът е пуснал указание към общините за промени във формулите, така че всяко училище да получи средства за 20% увеличение. Всеки добър счетоводител вече е сметнал необходимите средства най-напред за заплати, а после и очаквани разходи за издръжка. Пак от него се очаква да си изиска от общината необходимо 1/12 средства за януари и февруари със завишение от 20%, за да стигнат средствата ни за изплащане на заплати“, обясни наскоро той.

По думите на Стаматов училищата, които няма да успеят да постигнат заложеното увеличение, ще са съвсем малък брой – между 5 и 10 на сто, т.е. между 120 и 240 на брой.

Прогнозите на колегата му Асен Александров, директор на 51-во училище в столицата, също гласят, че ако има училища, които няма да постигнат заветните 20%, то те ще са стотина, или около 4-5% от системата. Причините могат да се търсят в по-малкия брой ученици през т.г., водещи до по-нисък бюджет, в по-високите заплати на преподавателите, изчислени на базата на повече ученици, както и в неоптимизирания персонал. По думите му обаче и те би трябвало да успеят да увеличат възнагражденията на преподавателите си с поне 15 на сто.

Очакванията на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и неговия председател Юлиан Петров пък са, че около 10% от учебните заведения няма да успеят да увеличат с 20% заплатите на преподавателите си, въпреки че процентът е договорен по безспорен начин в колективния трудов договор. „Напълно възможно е някъде увеличението да е и 10%, ако в училището има сериозен отлив на ученици. Все още е сложно да се прогнозира, защото нещата зависят от финансовите буфери на съответното училище и възможностите на общините“, смята той.

По думите му неприятното в случая е, че някои учители ще получат увеличенията си през януари, а други – чак през март. За да не става в бъдеще така, той препоръчва третата стъпка от обещаното увеличение да е през октомври 2019 г.