Институции

Нужни са 10 млрд. лв. за ремонти в образованието

На над 10 млрд. лв. възлизат нуждите от ремонтиране и обновяване на материалната база в образованието. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев в Перник, цитиран от БТА. Той призна, че от бюджета няма как да се осигури такава сума, но просветното ведомство ще се опита да отдели средства и за материална база.

„На първо място, приоритет е учителят- човешкият фактор, без да пренебрегваме материалния“, заяви министърът. Той припомни, че от близо 3 млрд. лв. за предучилищното и училищно образование, около 1,7 млрд. лв. ще бъдат похарчени за възнаграждения на учителите. „Ангажиментът ни за двойно увеличение на заплатите е категоричен. За учителите се дават и най-много средства, защото при добри педагогически специалисти ще имаме по-добра база за всички професии“, обясни министърът. Той добави, че е необходимо системата да бъде обезпечена със специалисти и то с мотивирани млади хора.

Вълчев определи като предизвикателство предстоящите стъпки за дигитализация на учебния процес. „С относително малка част от средствата подпомагаме усилията на детските градини и училища да модернизират информационните и комуникационни технологии, през следващата година ще направим по-значителна крачка към осигуряване на достъп до електронно съдържание“, обеща Вълчев. Според него това означава наличие на портал с повече достъпни образователни материали и най-вероятно ползване на учебници в пи ди еф вариант.

Източник: monitor.bg