Ученици

НСТС не прие идеята за еднократна помощ и за ученици във 2, 3 и 4-ти клас

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не прие идеята на БСП за еднократна помощ и за ученици във 2, 3 и 4-ти клас, освен за първокласниците, предаде БГНЕС. Идеята на БСП бе за промени в Закона за семейните помощи за деца. КНСБ не прие предложението за включване на подоходен критерий за определяне на еднократна помощ и за ученици от 2, 3 и 4-ти клас, освен за 1 клас.

От КТ „Подкрепа“, пък смятат, че предложението може да доведе до неща, които не са догледани. „Мненията се разделиха сред синдикатите и работодателите. АИКБ се въздържа от подкрепа, той не постига иначе благородните си цели. Големият процент на младежка безработица, неграмотност, отпадане от училище, е вследствие на лошата интеграция на ромското население. Това е сериозен проблем и са нужни комплексни мерки. Ако се прави нещо такова, парите не трябва да се дават авансово, а да се приспадат от данъци, да се внасят в специални сметки, да се дават ваучери или да се възстановяват разходи след постигнати резултати“, заяви Васил Велев, председател на АИКБ.

Вицепремиерът Валери Симеонов обобщи, че социалните партньори постигнаха единомислие и подкрепят предложенията за промени в Закона за местните данъци и такси. Любен Томев от КНСБ отбеляза, че оценява промените като положителни, че те ще стимулират разделното събиране. Според него промените са крачка напред. Според КТ „Подкрепа“ контролът и дисциплинираността, която се очаква този закон да въведе няма да доведат до желания ефект, напротив ще има разнобой сред тези, които имат битов отпадък.

Работодателите подкрепиха предложенията. „Това е една реформа, която се отлага вече 15 години. Постигнато е балансирано решение. Препоръката ни е таксите да се свеждат само до броя генерирани отпадъци и тези, които ги генерират“, отбеляза Васил Велев. За постановлението за минималната работна заплата за 2017 г. не беше постигнато единно становище. Любен Томев от КНСБ подчерта, че синдикатът подкрепя решението на правителството за размера на минималната заплата на 460 лв. „На последно място сме в ЕС като минимална работна заплата. Последователна политика в това отношение ще доведе до преодоляване на съществените неравенства, които се задълбочават с всяка година“, изтъкна Томев.

От КТ „Подкрепа“ се надяват да се свали напрежението и да се оценят допълнителните ползи от увеличението на минималната заплата. Работодателите не подкрепят увеличението на минималната работна заплата. „Този подход го приемаме като сбъркана политика по доходите, която води до там, че се стимулира готованството, ниската квалификация, нежеланието да се образоваш и работиш. Това е подход, който гони в чужбина квалифицираните работници. Получаваме много над средноевропейското при ниската квалификация“, смята Васил Велев, председател на АИКБ.

Източник: bgnes.com