Учители

Нов скандал в Хуманитарната гимназия в Пловдив

Учениците от класа на учителя Христо Данев, който беше притиснат да напусне работата си като преподавател по английски език в Хуманитарната гимназия в Пловдив са системно подложени на тормоз от страна на ръководството на училището. Реакцията е срещу исканията им за връщане на Данев на работа в школото.

Педагогическата съветничка в Хуманитарната гимназия в Пловдив е плашила ученици да спрат да искат връщане на учителя с Харлем Шейк-а Христо Данев, иначе класът им ще бъде разформирован, информира днес всекидневникът „Монитор“.

Това се заявява в жалба до Министерството на образованието родители на деца от осми клас в гимназията. Те изразяват безпокойството си от напрегнатата обстановка в училището и стреса, на който са подложени децата им.

Според родителите случаят със съветничката не е единичен. Те съобщават на министъра, че „зам.-директорът Ж. Събев нахлува в час по български език и им вменява вината, че „заради лигавщините им имало всекидневни проверки от РИО учителките вдигат кръвно, припадат, изнасят ги с линейки и така уронват престижа на училището“, се казва в документа.

Според написаното в жалбата зам.-директорът бил „говорил за пистолети и застрелвания“.

Според родителите Министерството на образованието трябва да се намеси, за да се възстанови нормалният учебен процес и Христо Данев да бъде върнат в школото. Искането им ще бъде удовлетворено още днес, когато се очаква среща на служебния министър Николай Милошев с всички засегнати страни по проблема.

Скандалът избухна в началото на март, след като в Интернет мрежата бе пуснат клип с ученици танцуващи модерния танц Харлем шейк. Данев беше принуден да напусне работата си, но след това стотици се обявиха в негова подкрепа на протест и хиляди го защитиха в социалните мрежи.

Виж факсимиле от жалбата (източник: Монитор)

Още по темата