Ученици

Нов математически скандал на състезание

Броени дни след като математик „прати“ жители на махала на митинг срещу знаме и две кебапчета, нов казус се появи на математическо състезание за първокласници.

Според авторите на задачата (10-2=х+1=х-3=х+4=?) ключът е 10-2=8+1=9-3=6+4=10. На пръв поглед е така, но в действителност отговорът е друг.

Коледното състезание се провело миналата неделя. След като проверили верните решения на задачите в Интернет, преподаватели от училището в Мездра сигнализираха, че втората задача е със сгрешени отговори.

„Във всякакъв вид математика, на всички етапи от човешкото развитие „равно“ означава, че стойността на лявата страна трябва да е равна на дясната, в случая се получава, че осем е равно на девет, е равно на шест, е равно на десет, което е неправилно“, коментира преподавателката по математика Румяна Стефанова.

Първокласничката Мария написала в първото кръгче с липсваща цифра 7. Според преподавателите Мария е права, защото се е досетила, че десет минус две е равно на седем плюс едно.

Според председателя на Съюза на математиците в България акад. Петър Кендеров отговорите на задачата са съобразени с възрастта на първолаците.

„Знакът „равно” за вас и за едно дете, което не е ходило на училище, е нещо съвсем различно. Знакът „равно“ за вас, който сте завършили училище, който сте решавали уравнения до втръсване, е нещо, което се слага в едно уравнение и има един смисъл. При тях този смисъл го няма. Те тепърва ще се доберат до този смисъл. При тях равенството са две успоредни чертички”, обясни акад. Кендеров.

Въпреки, че има основания, твърдението му може да се оспори. Teacher.bg провери учебниците и помагалата по математика за първи клас и установи, че децата се сблъскват с подобни казуси, но вместо знак „равно“ там има поставени стрелки.

Проблемът е, че на децата, които са схванали смисъла на равенството, са отнети точки, важни за крайното класиране, а според преподавателите така се опорочава смисълът на подобни състезания – да се отсяват най-добрите.