Мнения

Нов закон за образованието – не по-рано от година

Голямото желание на МОМН е до края на годината новият закон за средното образование да бъде внесен в Министерски съвет, което пък ще означава, че ще може да влезе в сила за учебната година 2012/2013, съобщава в интервю за „Труд“ зам.-министър Милена Дамянова.

„Вече почти сме изгладили различията. Това е много важно, защото при реформите в предучилищното и училищното образование е нужно да има консенсус – той ще гарантира изпълнението на промените, които сме заложили. Имаме сериозен напредък по въпроса с броя на учебниците“, споделя Дамянова и добавя, че по всяка вероятност преподавателите ще се съгласят с идеята за неограничен брой на учебниците.

„Първо трябва да променим Държавните образователни изисквания и учебната програма. Веднага след това ще има и нови учебници“, категорична е тя.

Зам.-министърът обясни, че малките матури и зрелостните изпити ще се правят в един и същи ден, за да се спести време, да да няма разхищение на дните за уроци, да се намалият финансовите разходи и тези на хора.

„В концепцията няма заложени текстове за носенето на религиозни символи в училище. Единственото, което се обсъжда, е учениците да бъдат научени на толерантност към различието. Толерантност не само по отношение на вярата, а и по отношение на различния етнос или на хората, които са по-различни от нас, смята още Дамянова.