Ученици

Нов голям успех на български ученици в конкурс на НАСА

Екип от ученици от Варненската обсерватория, Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” и Трета Природо-математическа гимназия, Варна, са класирани на трето място в Международния конкурс за ученици на НАСА. Това е най-престижният и най-труден конкурс на планетата за ученици за космически технологии. Учениците, разработили проекта са: Александър Георгиев, Иво Песев, Димитър Дудренов, Антон Петров, Виктор Тодоров, Константин Евтимов, Виктория Славова, Галина Станева, Леа Шуман, Момчил Вилиянов, Петър Златев. Българските ученици са разработили проекта „Син Космос”, който е спечелил призовото място в конкуренция с 1500 проекта на 6 000 ученика.

Проектът е разработван в продължение на 7 месеца в курсовете по астрономия на ЦПЛР – „НАОП „Н.Коперник” и в курсовете по космонавтика и астрономия и курсовете по физика на Националната програма на МОН „Твоят час” към Математическата гимназия. Ръководител на проекта е д-р Веселка Радева от Варненския планетариум, консултанти са физикът Силвия Захариева от Математическата гимназия и аерокосмическият инженер от Летище Варна Димитър Анастасов. Учениците са проектирали огромен космически град, позициониран на близка околоземна орбита.

Трите главни цели на обществото на космическия град „Син Космос” са дистанционен космически мониторинг на природните бедствия, решаване на  проблема с недостига на електрическа енергия чрез слънчеви соларни полета и космически сили за сигурност. Космическият град е конструиран така, че основните жилищни площи ще са с изкуствена гравитация. Формата на космическия град е подобна на слънчоглед, а вътрешният дизайн е съобръзен с изискванията за живот в Космоса. Обществото на космическия град се управлява от космическа конституция и работи за сигурността на цялата планета. Създадена е система от космически спътници Биокулт, които да реализират програмите по трите основни направления. Според изискванията на Международния конкурс на НАСА самият проект е представен на хартиен вариант в обем от 100 страници текст, авторски илюстрации, схеми и таблици.

Учениците са поканени да участват в Международната конференция за космическо развитие на НАСА и Американското астронавтическо общество през месец май в САЩ. Учениците започнаха своята подготовка за представяне в Международната конференция. Те ще представят своя проект в сесия на Международната конференция, в ученическата постерна сесия и ще участват в голям брой дейности на конференцията. По този начин те ще представят не само идеите на своя проект, но и България на този престижен международен космически форум! Тяхното участие ще бъда възможно, ако бъде намерено необходимото финансиране.

Източник: Варненски планетариум