Училища

Новопостроено училище във Варна се руши

Новопосроено школо във варненския квартал „Аспарухово“ пустее, защото е опасно и се руши.

Родители на ученици, които биха могли да учат в новото училище настояват за ремонт на сградата, за да може децата им отново да прекрачат прага ѝ.

Построена преди 6 години за 5 млн. лева, проблемите със сградата на основно училище „Васил Левски“ започват веднага след като децата влизат в нея. „Сградата представлява колони, дограма и гипсокартон. Няма тухли! Срамота. Абсолютно престъпно строителство“, коментира пред bTV родителят Георги Георгиев.

В края на миналата година децата са изведени от училището, тъй като сградата е обявена за опасна. След като половин година не се случва нищо, родителите се вдигат на бунт.

В крайна сметка от общината назначават експертиза, която установява, че сградата има сериозни конструктивни проблеми, а заложеното в проекта за строителството й не е изпълнено на 100%.

От общината вече са сключили договор с проектантска фирма, която до средата на август трябва да направи технически проект на бъдещия ремонт. След това ще бъде обявена обществената поръчка.

„Ако нямаме жалби от някои от участниците в тръжната процедура очакваме, че ще се справим до края на годината да приключат приоритетно строителните работи, за да може децата да бъдат върнати в училището“, заяви Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна.

Ремонтът ще бъде със средства от общината, които впоследствие ще бъдат търсени от строителя по съдебен ред.

Към днешна дата няма отговори от тяхна страна в каквато и да е форма, допълни Христо Иванов. Родителите обаче настояват и някой да поеме отговорност.

Източник: dnes.bg