Училища

Новоизградено училище във Варна стои празно, защото е опасно

Начално училище „Васил Левски” във варненския кв. „Аспарухово” стои празно, защото сградата се руши. Триетажната сграда е построена през 2011 г. само за няколко месеца, струва 5 млн. лв., а тогавашната директорка е пенсионирана, тъй като роптае срещу работата.

От 6 месеца училището е необитаемо. Децата са изведени в други училища, тъй като сградата е обявена за опасна. Родителите протестират, защото искат децата им да се върнат в сградата. Веднага след като децата влизат в училището, таванът протича. Появят се пукнатини, декоративни корнизи падат. Строителят отстранява дефекти, но проблемите се задълбочават.

„Течовете бяха от самото начало, поставените плочки непрекъснато се надигат и отлепват, плочките в коридорите, много некачествено са поставени. Корнизите, които опасват сградата, започнаха да падат. Това не е плоча, а кухини, т. нар. куфари, които се пълнят с атмосферни води, започнаха да падат и това много ни изплаши. Започнахме да ограждаме с ленти сградата, за да нямат достъп децата до фасадата, за да не се случи злополука”, обясни директорът Стела Петрова.

Родителите искат на 15 септември училището да отвори врати и то да бъде безопасно за децата им. Искат също така да получат план за строително-ремонтните работи, за да знаят какво се случва. Поне от 3 г. сградата тече, ръководството на училището сигнализира съответните органи, но нищо не се предприема, обясни родителят Георги Георгиев.
Той допълни, че са получили обяснението, че децата трябва да бъдат изведени от сградата.

„Това стана без никакво обяснение към родителите кога ще бъдат върнати. Сега получаваме информация, че отново няма план, отново няма визия кога точно ще бъдат възстановени учебните занятие в това училище. Недопустимо е бюрокрацията да определя темпа на развитие на българското образование”.

Зам.-кметът на община Варна Христо Иванов съобщи, че през всички тези години са водили кореспонденции и са предприемани действия по направата на ремонти от страна на изпълнителя, тъй като сградата е в гаранция.

„Стигнахме и до съдебни дела, имаме в момента има запориран имот на строителя, тъй като не е приключило производството по предните ремонти, които трябваше да бъдат извършени от негова страна. Конфликтът, който имаме със строителя, довежда до проблеми, които трябва да бъдат решавани, но те трябва да бъдат решени за сметка на строителя, тъй като сградата е в гаранция”.

От общината очакват вещо лице да остойности щетите, след което ще бъде обявена обществена поръчка и ремонтът ще стартира. „Строителят казва, че според него няма проблем самата сграда. В момента ние имаме сигнал до прокуратурата във връзка с експертизата, която имаме“, допълни зам.-кметът на община Варна Христо Иванов.

Вложените средства ще бъдат търсени от строителя по съдебен ред. Той отказа коментар.

На този етап от общината не могат да се ангажират със срок кога училището ще бъде ремонтирано и децата ще се завърнат в него.

Източник: btvnovinite.bg