Ученици

Нови 4 предмета влизат в допълнителните матури

Още 4 учебни предмета се добавят към предметите, по които зрелостниците могат да положат допълнителна, трета матура по избор. Това са информатика, предприемачество, музика, изобразително изкуство. Това предвиждат промени в наредбата за оценяването на резултатите на учениците, предложени от МОН, съобщи в. „Сега“.

Промените са свързани с редакции в училищния закон от февруари 2023 г., с които се въведоха безплатните учебници до 12 клас и които разрешиха на зрелостниците, които не са изучавали даден предмет като профилиращ в 11 и 12 клас, да могат да се явят на допълнителна матура по избор на него не само върху съдържанието от общообразователната подготовка, но и върху това от профилираната, т.е. на по-високо равнище. Така, от предстоящата сесия май-юни 2023 г. на изпити за валидириране на компетентности вече могат да се явяват и ученици, които са изучавали даден предмет и на по-ниско ниво, а не като профилиращ.

Учениците имат право да държат до две допълнителни матури по желание, като това им позволява да кандидатстват с тях във висшите училища – тези оценки имат еднаква тежест с оценките от задължителните матури. В момента допълнителна матура може да се държи по 10 предмета – български език и литература, чужд език – английски, френски, немски, италиански, испански или руски, математика, информационни технологии, физика, биология, химия, история, география и философия.

„Изпитите за валидиране не са допълнителни матури, а са изпити, които се провеждат по реда на допълнителните матури, но за разлика от тях не са ограничени до две, а и във всеки следващ момент след получаване на диплома за средно образование едно лице може да се яви на изпит за валидиране“, обясниха от МОН. А разширяването на предметите, по които могат да се полагат изпити за валидиране на компетентности по реда на допълнителните матури – с информатика, предприемачество, музика, изобразително изкуство, увеличава възможностите на зрелостниците. 

Повече по темата: в. „Сега“