Мнения

Нови учебници само по история за пети клас

Министерството на образованието и науката и Асоциацията на издателите подписаха вчера споразумение, с което се решава проблематичната ситуация с учебниците за първи и пети клас. С подписите си издателите се ангажират да оттеглят жалбата си пред Върховния административен съд, както и да внесат проектите на учебници по „История и цивилизации“ за пети клас до 9 юни 2016 г. От своя страна МОН се ангажира да оценява едновременно всички учебници по останалите предмети след 9 август т.г.

Това е записано в документа, който днес беше подписан пред медиите от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева и директори на издателства.

Целта е по този начин учебникът по история за пети клас, който единствен има напълно различно съдържание от досегашния, да бъде готов възможно най-близко до 15 септември. Директорът на издателство „Просвета“ Никола Кицевки коментира, че очаква децата да имат нов учебник най-късно до края на септември.

„По останалите предмети за учебната 2016/2017 ще се учи по старите учебници. Всяко дете ще има на чина си буквар на 15 септември“, категорична беше министър Кунева. Тя изрази увереност, че учителите ще се справят с новостите в математиката за първи клас, които представляват смятане по десетици, и за което не се изисква нов учебник.