Мнения

Нови учебници на всеки четири години?

Нови учебници вече ще може да има на всеки четири години дори ако няма промени в програмите и в закона за средно образование, предвижда проект за наредба на МОН, пише „Стандарт“.

Както за много други неща в образованието, пречка за реализирането на идеята е липсата на нов закон. Първо той трябва да стане факт, а след това да се променят и държавните образователни изисквания.

Заради това в някои класове на гимназията се учи по учебници на 10-15 години. В други са правени само козметични промени, например премахване на така наречените бисери или обновяване на статистически данни.

Последно бяха променени учебниците в трети и седми клас. Ако наредбата влезе в сила, ще се реши и проблемът с осмокласниците, които в момента учат по помагала, а не по истински учебници.

Проектонаредбата предвижда и промяна в начина, по който се одобряват учебниците. Учителите вече ще могат да гласуват за проектите директно, като кликват в специално създадената електронна система на просветното министерство. Те ще имат право да избират онлайн до три проекта за учебник от всички варианти, които са им предложени. Досега техните гласове се обобщаваха от директорите и изпращаха в районните просветни инспекторати.

Така гласът на хората „на терен“ – учителите ще може да се чуе в най-голяма степен, убедени са от МОН. В самото оценяване на проектите също ще участват учители заедно с експертите на МОН. За одобрени ще се смятат проекти, за които оценките „да“ са над 85% от всички гласове.