Ученици

Нови успехи на родни ученици в международни олимпиади

На проведената от 10 до 18 юли 42-ра международна олимпиада по физика в Бангкок, Тайланд, националният ни ученически отбор завоюва пет отличия, съобщава сайтът на МОМН.

Момчил Молнар от 11 клас на МГ – Русе, и Катерина Найденова от 9 клас на ПМГ – Казанлък, спечелиха сребърни медали. С бронз се окичиха Константин Гундев, 11 клас от ОМГ – Пловдив, Александър Скляров, 12 клас от ПМГ – Казанлък, и Йордан Йорданов, 10 клас от ПМГ – Казанлък.

Ръководители на отбора са доц. Виктор Иванов и доц. Мирослав Абрашев от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В олимпиадата са взели участие 393 ученици от 84 държави.

На 22-рата международна олимпиада по биология в Тайван – 10-17 юли – представителите на нашия отбор донесоха за пореден път отличия за България. Те успяха да покажат своите знания и умения в конкуренция сред 227 участници. Сребърен медал спечели Мира Ненчева, а два бронза завоюваха Георги Магаранов и Елизар Цветков. Ръководители на отбора са Албена Йорданова от БАН и Снежана Томова от СУ „Св. Климент Охридски“.

На 43-тата международната олимпиада по химия, която се проведе в Анкара, Турция, Петър Каразапрянов, ученик в 11. клас на ПМГ – Сливен, завоюва бронзов медал. Това е второто му високо постижение в последните няколко месеца след бронзовия медал, който той спечели на международната Менделеева олимпиада в Москва през месец април. Ръководители на отбора са Донка Ташева и Пенка Цанова от СУ „Св. Климент Охридски“.