Училища

Нови технологии в училищата – домофони и интерактивни черни дъски

Нова система за сигурност с функциите на домофон ще се въведе в 7-о СОУ в столицата, каза директорката Цанка Ямболиева. Идеята е да има стриктен контрол на всички посетители в школото. Ако родителите искат да вземат децата си след края на занятията, ще трябва да се представят по домофона на охраната.
Директорката подчерта, че функция за сигурност има дори и на пръв поглед забавната система за музика вместо звънец. Благодарение на нововъведението в коридорите имало 20 високоговорителя. Със специален микрофон по всяко време може да се изпращат съобщения за евакуация на учениците при авария.
 
Черната дъска също не е на мода в 7-о СОУ. Там учителите вече разработват уроците си на компютър и направо ги прожектират на стената в класната стая. „Заради високите резултати от матурата училището беше включено в програмата на министерството на образованието и всеки учител получи лаптоп и мултимедия за прожекция“, сподели Цанка Ямболиева. Преподавателите сами подготвяли уроците на електронен носител от вкъщи и ползвали компютрите в класната стая по време на час. Ефектът е невероятен – виждат го по реакцията на децата. Страшно бързо усвояват материала по биология и география, когато е визуализиран с компютър, допълни Ямболиева.

В 133-то СОУ също имат интерактивна дъска. Отдавна учениците забравили как се пише с тебешир. „Поддържаме постоянен контакт с фирми за интерактивно оборудване. Идеите за модерно обзавеждане на класните стаи черпя от московския проект „Училище на бъдещето“, каза Даниела Борисова, директор на 133-то СОУ.
 
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.Teacher.bg  и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/