Мнения

Нови специалности заливат гимназиите

Електронна търговия, кореистика, технология на театъра, брокер на недвижими имоти, специалисти по възобновяеми енергийни източници, предприемачи са част от специалностите в профилираните и професионални паралелки на гимназиите в страната, в които ше може да се кандидатства след седми и осми клас, пише „Труд“.

Планът за прием чака единствено подписа на министър Игнатов. Приблизително 35 542 ученици ще бъдат приети в общо 1367 паралелки. 787 от тях са в СОУ и гимназиите, а останалите 580 – в професионалните, информира Лазар Додев, директор на дирекция „Организация и координация“ в просветното ведомство.

Общият брой на седмокласниците е 56 700, с около 5 000 по-малко от миналата година. Обикновено около половината от тях решават да кандидатстват.

Въвеждането на нови специалности е един вид отговор на икономическата обстановка и конкуренцията в бранша. За гимназиите е важно колко деца ще ги предпочетат, тъй като на тази база те получават и формират бюджета си.

Ето защо голяма част от училищата са въвели напълно нови професии и специалности, допълниха от образователното ведомство.

В София в 18-о училище ще има обучение по „кореистика“. Въвеждането й е в резултат на увеличения интерес към източните езици. В 145-то пък ще изучават „технология на театъра“, а в строителните гимназии в страната – „брокери на недвижими имоти“.