Ученици

Нови правила за ученически екскурзии и лагери

Нови, по-строги правила се въвеждат при организирането и провеждането на ученическите екскурзии и лагери, пише „Монитор“. Поне четирима учители ще трябва да отговарят за клас от 20 първолаци по време на школските лагери.

Това означава по един учител на пет от най-малките деца. При по-големите (до четвърти клас) ангажиментът на възпитателите става към осем или десет. Един учител на 12-15 ученици пък ще бъде зачисляван при тези между пети и 12-ти клас.

Промените са записани в наредбата за детските и ученическите пътувания, публикувана на сайта на икономическото министерство.

Броят на педагозите се определя от туроператора. Също така директорите ще трябва да представят
копие от договора си с агенцията на родителите и шефа на регионалния инспекторат.

От децата ще се изисква документ за здравословно състояние, издадено от личния лекар до три дни преди екскурзията. Пътуването задължително трябва да е по светло и по безопасен път, а превозвачите да са се заредили с аптечка. В нея трябва да има шини за горен и долен крайник и врат, алпийско въже и голям акумулаторен фенер.

Децата ще бъдат настанявани в места, които отговарят на допълнителни правила за безопасност и ще са обозначени със стикер. Хотелиерите пък задължително ще трябва да осигурят медицински екипи, които да се грижат за безопасността на малките туристи по време на престоя им.

Списъкът с изискванията се допълва от това, стаите да са с не повече от четири легла, задължително разделени момичета от момчета. Забраняват се тези на два етажа.

При наличие на басейн в хотела, присъствието на спасител е задължително. Много строги са правилата за плажуване. Това трябва да се случва на места, където дълбочината на водата в района за къпане е от 70 см до 1,5 м.

Тази зона трябва да бъде отбелязана с оранжеви плаващи знаци. Релефът на морското дъното трябва да е безопасен, без дънни ями, скали и водорасли.

В наредбата е записано, че в ученическите лагери и екскурзии могат да участват деца в близки възрастови групи. Те трябва да са навършили 3 години.