Ученици

Нови правила за прием на първокласници в Пловдив

Първолаците в Пловдив ще се приемат по нови правила, след като Общински съвет прие промените в правилата за електронният прием на първокласници за учебната 2018/2019 година, съобщиха от общинския пресцентър. Според промените, най-голямо предимство ще имат децата, които имат адресна регистрация на територията на района на училището, за което кандидатстват. Двата адреса – настоящ и постоянен, са равнопоставени. Предвидена е възможност за прием на деца от съседни райони, но те ще бъдат класирани след децата от района.

За община Пловдив са добавени допълнителни критерии като критерият за съседните райони и за децата с един починал родител. Данните от миналата година показват, че на първо класиране по първо желание са приети 94 процента от всички кандидатстващи първокласници. Има приети деца и от близките населени места. Системата позволява за всяко дете родителят да може да избере до пет желани училища, независимо от адресната му регистрация, посочват още от общината.

Предстои финализиране на промените в софтуера на системата. До края на месец март училищата ще утвърдят план-приема за новата учебна година – броя на паралелките и местата в тях. Подаването на заявления започва през май, а първото класиране ще е в началото на юни – след като децата получат удостоверенията си за завършена подготвителна група. Всички промени в правилата за прием на първокласници са публикувани на интернет страницата на системата за прием priem.plovdiv.bg в раздела с „Нормативни документи“, се посочва още в съобщението.

Източник: novini.bg