Институции

Нови критерии за висшите училища у нас

По нови критерии ще бъде оценявана научната дейност на висшите училища и научните организации у нас. Те ще са по-малко, но ясни и обективни и ще бъдат част от нов правилник, по който се работи от три месеца, съобщи за OFFNews министърът на образованието Красимир Вълчев. Той коментира едно от шестте искания, обсъждани от Академичния съвет на Софийския университет миналата седмица.

На заседанието си преподаватели реагираха остро срещу доклада на постоянно действащата комисия за оценка на научнопреподавателската дейност през 2016 г., публикуван през декември на сайта на образователното министерство. Класацията, извършена от експертна комисия, подрежда институтите на БАН, университетските факултети и звена в пет групи (първата от тях е с най-високо оценените, т. нар. елит в науката) по области. Софийският попада в елитната първа група само с три от 16-те си факултета: журналистическия, историческия и Факултета по химия и фармация.

Най-високо оценените за научните си постижения получават допълнително пари, но този доклад няма да е основа за разпределяне на финансиране, увери министър Вълчев.

Не бих се съгласил с квалификацията, че докладът е „позорен“, но за мен също има необясними неща в него, сподели министърът, който подчерта, че той е изготвен от експертна комисия, от специалисти, и че той няма дава оценки. Вместо това се подготвя нов правилник с ясни критерии и работата по него не е започнала с искането на СУ, а тече от три месеца.

Междувременно докладът бе свален от сайта на МОН.

След бурните обсъждания в Академичния съвет, който бе свикан извънредно заради отнетата от правителството сграда на бул. „Александър Стамболийски“ 82 в София, ректорът проф. Анастас Герджиков обобщи шест искания и ги изпрати по пощата за електронно гласуване от членовете на Съвета.

Точката за доклада гласи: „Незабавно разграничаване на Министерството на образованието и науката от Доклада на постоянно действаща Експертна комисия за наблюдение, оценка и анализ на научнопреподавателската дейност, осъществявана от научните организации и висшите училища за 2016 г. и посочване на виновните за необективните и тенденциозни резултати.

Останалите са:

– Осигуряване на средства за достойно отбелязване на 130-годишнината на най-стария български университет и за най-неотложните капиталови разходи в размер на не по-малко от 15 млн. лева.

– Предоставяне на управление на Софийския университет на сграда, която е подходяща за обучение на студенти и съответства по местоположение и площ на отстъпената от нас сграда на ул. „Шипка“ 6.

– Приемане на механизъм за осигуряване на ежегодни средства за капиталови разходи, които да позволят поддържането на 18-те учебни сгради на Университета, много от които са недвижима културна ценност.

– Приемане на механизъм, гарантиращ ежегодна субсидия за нуждите на Университетска библиотека „Св. Климент Охридски“, втора по големина и първа по брой на читатели в страната, в размер на 2 милиона лева годишно.

– Спешно осигуряване на средства за сключване на договор за национален абонамент за научните бази данни на Elsevier, Web of Science и SCOPUS, които определят истинското място на всяка научна организация в световната наука.

Дали тези предложени от ректора Анастас Герджиков искания са били приети от Академичния съвет все още не е известно – информация по този въпрос не е публикувана на сайта на висшето училище. Неизвестно е дали остава и ултиматумът, обсъждан на АС – ако исканията не бъдат изпълнени до 22 януари, Университетът да започне протести.

Източник: offnews.bg