Мнения

Новият шеф на БАН с приоритет за финансирането на академията

Новият председател на БАН акад. Юлиан Ревалски е категоричен, че първите му стъпки на новата длъжност ще са свързани с търсене на начини, как в следващите години Академията да увеличи финансирането си – публичното, което е от държавата, и проектното, за което се грижи БАН.

Подобряването на финансирането на БАН ще е основната ми задача, допълни акад. Ревалски, но уточни, че не става въпрос само за заплати, а и за подобряване на условията на труд в институтите на БАН, тъй като на много места те не са добри.

Трябва да се подобри и поддръжката на инфраструктурата в БАН, която е уникална, но трябва и да се развива, каза новият председател на Академията. Той отбеляза, че още от 2017 г. ръководството на БАН е „задължено да увеличи заплатите на всички, които са под минималната работна заплата, за да отидат най-малко на минималната работна заплата“.

Той каза, че бюджетната субсидия на БАН се разпределя от Общото събрание по институтите. Ако тези 10 милиона лева допълнително за БАН за 2017 г. бъдат гласувани от парламента, ще бъдат разпределени, ако са в бюджетната субсидия, каза акад. Ревалски. Той припомни, че може да има и целево финансиране, като даде пример с тези 2 милиона лева от последната година от МОН, предназначени за младите учени в БАН.

Акад. Ревалски заяви, че ще търси и връзка с бизнеса, тъй като световните тенденции са свързани с това, че част от финансирането на науката трябва да идва от бизнеса. В БАН има добри примери за приложни изследвания, като сред тях са институтите по металознание, по информационни и комуникационни технологии, и по полимери, отбеляза новият председател на Академията. Той заяви, че ще работи и за връщането на младите учени в България, като това можело да стане чрез програма към МОН.

Източник: dnes.bg