Училища

Новият министър ще връща техникумите

„Ако не решим въпроса със създаването на наши специалисти и малкото, което е останало от българската индустрия, няма да има кой да го управлява“, каза веднага след избирането си на поста министър на образованието акад. Стефан Воденичаров.

Думите му са мотивация на идеята му за връщане на техникумите, които бяха преобразувани в сегашните професионални гимназии, пише всекидневникът „Сега“.

„Новата оперативна програма „Наука и образование“, за която ще има спецекип в МОМН, проектозаконът за иновациите на икономическото министерство и промените във Фонд „Научни изследвания“, са основните задачи, който стоят пред Воденичаров за месеците до юли, в които със сигурност ще заема поста.

Друг приоритет пред него е и създаването на нов институт на БАН – за научни изследвания в областта на педагогиката.

„От есента ще започне ново обучаване на стругари, фрезисти, заварчици, специалисти по електроника, на които веднага да бъде гарантирано работно място, обеща министърът и предложи това да бъде осъществено чрез публично-частно партньорство в големите градове.

Тази идея на теория може да обърне изцяло няколко точки от проекта за нов закон за училищното образование, който в момента се разглежда на второ четене в парламента. Той предвижда въпросните професионалните гимназии, които в момента са държавни, да станат общински.

На този етап от приемането му обаче депутатите нямат право да предлагат нови текстове. От коментара на Воденичаров не стана ясно и как ще се променят учебните програми, за да се гарантира практическа приложимост на обучението, пише още „Сега“.

Любопитно е, че в рамките на броени дни законът, който се готви в последните три години, беше поразтърсен вече два пъти. Освен изказването на акад. Воденичаров, интересно мнение по темата даде и президентът Росен Плевнелиев, който в Чепеларе обяви, че иска да инициира обществена дискусия за нов закон за средното образование.

Още по темата