Мнения

Новият закон ще либерализира пазара на учебници?

Чаканият с огромен интерес нов Закон за училищното образование влиза съвсем скоро за обсъждане в парламента, но интересни моменти около неговото бъдещо съдържание продължават да излизат в медийното пространство.

Един такъв е това, че в момента се обсъжда пълно либерализиране на пазара на учебници. Идеята е да отпадне изискването един учебен предмет да се прeподава по максимум три учебника. Към момента обаче няма готов проект.

Този уикенд експерти от министерството, зам.-министъра Милена Дамянова и депутати от просветната комисия са се срещнали за обсъждане на насоките на новия закон.

От МОМН предлагат да се одобряват всички проекти на учебници, които отговарят на държавните образователни стандарти, пише в. „Сега“. Предлага се още процедурата за въвеждане на нови книги да се открива и по инициатива на издатели и на автори на учебници, а не само от министъра на образованието или на културата.

Според мнения на специалисти обаче подобни промени биха увеличили възможностите за корупция и ще доведат до хаос сред учителите, които трябва да избират по кой учебник да преподават. Преди години също нямаше ограничения в броя на книгите и това беше съпроводено със закъснения в процедурите за одобрение и доставките на безплатните учебници.

Нерядко и издателите завеждаха дела срещу отказите на министерството да одобрят проектите им.