Институции

Новият безплатен антивирус на Майкрософт вече е на български от 17 февруари

В края на септември 2009 г. Майкрософт предложи на потребителите нова и напълно безплатна система за защита от вируси, зловреден и шпионски софтуер. Сега Майкрософт пуска Microsoft Security Essentials за още 18 допълнителни страни и 14 нови езика, сред които и български. По този начин броят на страните, за които е валидна тази програма става 72, а езиците 25. Софтуерът не се нуждае от регистрация, пробни версии или обновления и може да се изтегли директно от страницата на Майкрософт http://www.microsoft.com/security_essentials/ след 17 февруари. На 26 януари Майкрософт пусна Microsoft Security Essentials в 3 допълнителни страни: Индонезия, Малайзия и Филипините. На 17 февруари Майкрософт ще пусне Microsoft Security Essentials за още 15 допълнителни страни и 14 езика. Допълнителните страни включват: България, Чехия, Дания, Финландия, Гърция, Хонг Конг, Унгария, Корея, Полша, Португалия, Словакия, Украйна, Тайван, Тайланд и Турция.

 

Пускането на Microsoft Security Essentials за тези допълнителни пазари и езици потвърждава ангажираността на компанията да се увеличи сигурността на Windows екосистемата, като осигурява качествена защита. Microsoft Security Essentials е безплатна услуга за защита от зловреден код в реално време. Тя адресира нуждата от сигурност на потребители, които използват компютри с оригинален Windows, като им помага да се предпазят от вируси, шпионски софтуер и други зловредни заплахи.

 

Microsoft Security Essentials е подходяща за домашни потребители и проектирана за домашна употреба. За бизнес потребителите, Майкрософт продължава да предлага решения за сигурност от продуктовата линия на Forefront като част от стратегията си за сигурността на бизнеса.

 

Microsoft Security Essentials се предлага като допълнителна полза само за компютри, използващи оригинален Windows. Защита в реално време като тази, която предоставя Microsoft Security Essentials, е много добро оръжие за борба срещу зловреден код; за да се подобри като цяло нивото на сигурност на екосистемата обаче, е нужно да се спре зловредният код в източниците на разпространението му. Нелегалният софтуер и заобикалянето на процеса по активация носят потенциална опасност от заразяване със зловреден код. Веднъж инфектиран, компютърът с нелицензиран софтуер може да се превърне в разпространител на зловреден код, като заразява други компютри в мрежата. Колкото повече компютри използват легален софтуер, толкова по-добре защитена ще е цялата екосистема.

 

Microsoft Security Essentials не е включена по подразбиране в Windows 7 и се предлага като допълнителен даунлоуд. Тя е разработена и се предлага в резултат на ангажимента на Майкрософт към Trustworthy Computing, чиято основна цел е потребителите да са защитени и свободни при работата си с компютър. Microsoft Security Essentials е сертифицирана независимо и от West Coast Labs и е подсигурена от световния екип на Майкрософт за сигурност. В основата на системата са решенията за сигурност, насочени към бизнеса. Няма нужда от регистрация, пробни версии или подновяване на абонамент – на разположение е за директно изтегляне от Майкрософт на адрес www.microsoft.com/security_essentials

 

Microsoft Security Essentials е налична за Windows XP SP2 или SP3, Windows Vista и Windows 7, включително за режима Windows XP mode за 32 битови и 64 битови операционни системи.

 

Според анализатора Джон Кроти от IDC: „Майкрософт се фокусира върху трудностите, които изпитват потребителите да имат винаги адекватна антивирусна програма налице, особено в бързо развиващите се пазари, където има огромна заплаха от зловреден софтуер. С Microsoft Security Essentials, Майкрософт помага да се намалят бариерите пред потребителите да ползват активна антивирусна защита.

 

Ейми Бардзукас, генерален мениджър за потребителска защита в Майкрософт допълва: „Направихме проучване сред потребителите и се оказа, че част от тях нямат възможност или пък не желаят да ползват платени решения за защита и така всъщност не използват никакви продукти. С Microsoft Security Essentials получават лесен за получаване и лесен за употреба продукт, достъпен за абсолютно всички потребители.