Мнения

Новите програми бяха обсъдени и в Сливен

Обществено обсъждане на програмите по български език и литература и история и цивилизации за шести и осми клас беше проведено вчера в Сливен с участието на учители по двата предмета от областите Сливен, Ямбол, Бургас и Стара Загора.

При представянето на програмата по български език от МОН съобщиха, че в първия гимназиален етап (седми-десети клас) децата ще трябва да усвоят как да правят резюме на научен текст, резюме на медиен текст, автобиография, a във втория гимназиален етап – конспект на научен текст, реферат, мотивационно писмо и библиография.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов коментира, че дискусиите се правят с цел да се чуят колкото се може повече становища и да се коригират навреме слабите страни на програмите, ако такива бъдат идентифицирани. Каквото и да пише в програмите и учебниците, преподавателят е този, който превежда езика на учебниците пред своите ученици, посочи още Стаматов пред събралите се учители.

„Предлагаме много по-лесна структура за учители, родители и автори на учебници“, коментираха авторите на програмите.

Като акценти експертите изтъкнаха, че в новите програми има повече часове и повече тежест в съдържанието както за българската литература, така и за българския език.

Предмет на дискусията беше и увеличаването на часовете по история в десети клас, което беше посрещнато с одобрение от събралите се учители. Сред обсъжданите теми бяха балансираният брой произведения в програмите и степента, в която текстовете по литература отговарят на интелектуалното развитие на учениците в различните класове.