Институции

Нова комисия ще чисти учебното съдържание от грешки

MОН сформира комисия или работна група, която да направи преглед на учебното съдържание, което да бъде изчистено от грешки. Това стана ясно от коментара на просветния министър Красимир Вълчев в кулоарите на парламента. Повод се оказа писмото на патриота доц. Милен Михов от преди седмица, с което той поиска учебниците да бъдат изчистени от продуктово позициониране, от сгрешена фактология и „от извращенията”.

Вълчев даде да се разбере, че ще подкрепят идеята на Михов, а работната комисия ще бъде сформирана още този месец.  Надявам се всички грешки да отстраним, сподели Вълчев. Има множество текстове, които могат да бъдат подобрени, убеден е той.  Министърът се надява до няколко месеца комисията да приключи работа.

Въпреки това учениците най-вероятно ще учат по прочистено съдържание едва от догодина, тъй като за учебниците за предстоящата учебна година вече са отпечатани.

Вълчев коментира и правилата за прием в първи клас и обясни, че жребият е единственият справедлив подход когато има повече деца с еднакви точки, а малко места в съответното школо. По думите му проблемът е в най-търсените училища и обясни, че всъщност водещият критерий е близостта. Вълчев даде да се разбере, че най-вероятно ще има промени на правилата за първи клас. Той обаче обясни, че не става въпрос за съществени изменения, а за „фини настройки”.

Относно грешките на матурата тази година, Вълчев обясни, че за следващата в комисии ще включат и специалисти от БАН в комисиите, които готвят въпросите.

Накрая той припомни, че парите за образование тази година са със 0,5 млрд. лева повече.

Източник: monitor.bg