Училища

Нова класация детронира Харвард

Класациите на световните университети винаги предизвикват интерес, но последното подреждане на „Таймс хайър едюкейшън“, сериозно размести пластовете на върха, които както и самите образователни институции зад Океана по традиция е доста консервативно.

Голямата новина е, че Калтек (Калифорнийският Технологичен Инстутут) е излязъл на първо място, измествайки след седем години на върха Харвард. По-интересното е, че скокът за няколко месеца е с цели десет места.

Причината обаче не е, че досегашният лидер е свалил качеството си, а във факта, че в Калтек са увеличили най-много средствата за научни изследвания, коментират от „Таймс хайър едюкейшън“.

Харвард и Станфорд са в самото подножие на върха, а четвърти се нарежда Оксфорд. ТHE класира 400 висши учебни заведения от целия свят.

Виж цялата класация за 2011/2012

Виж материал за класацията за 2010/2011

Методиката на подреждане на учебните заведения се базира на цели 13 индикатора, пише „Труд“. Те са разделени на пет групи.

Индикаторите са:

  • качество на преподаването (30% от крайния резултат)
  • обем на изследователската работа (30%)
  • позовавания в медии и научни трудове (32,5%)
  • приложени иновации (2,5%)
  • дял на чуждестранните преподаватели и студенти (5%).


Оксфорд, Кеймбрийдж и Лондон Импириъл Колидж са ВУЗ-овете, които са успели да се вклинят в първата десятка, която традиционно е територия на университетите от САЩ. Те доминират и във втората десятка, където също имат седем представителя.

Великобритания има 32 университета в топ 100, а Германия и Холандия са останалите страни с повече от 10.

Точно преди месец бившият партньор на „Таймс хайър едюкейшън“ – QS, излезе със свой топ 300 на университетите. Изглежда тенденцията Харвард да слиза леко надолу не е случайна, тъй като лидер беше Кеймбридж. Любопитното  обаче е, че Калтек беше едва 12-ти.

Виж класацията и материала