Училища

Нова възможност за олекотяване на чантите

Премахването на ограничението за броя на учебниците по един предмет освен, че ще доведе до конкуренция сред издателите, може да реши до някаква степен и проблемът с тежките ученически раници. Това може да се случи, ако помагалата се разделят „на порции“.

Предимствата от учебника на части са няколко. Първо е по-евтин и цената му е част от тази, която би се платила наведнъж за цял. Така, ако се повреди или скъса, подмяната му ще е по-лесна. Освен това е и по-лек.

„В други страни, където помагалата не са безплатни, ги правят от по-тънка хартия, по-тънки корици, защото ще бъдат ползвани само една година. При нас обаче тя трябва да е по-плътна, за да може един учебник да се ползва три години“, коментира зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, цитирана от „Стандарт“.

Съгласно новите стандарти ще има и пределна тежест за раниците на хлапетата. Те трябва да бъдат 10, максимум 15% от теглото на ученика. Ако едно дете е 40 килограма, раницата му трябва да тежи максимум 6.

„В момента тежките раници са не само по вина на училището. Някои деца например си носят в тях гуменките за физическо, на други пък родителите дават по две бутилки с минерална вода – само от това багажът му става с килограм по-тежък“, коментира още Дамянова.