Ученици

Новата учебна година удари финансов шамар на родителите

Новата учебна година удари финансов шамар на родителите на деветокласниците. Учебниците на тийнейджърите, които през учебната 2018/2019 г. учат по новата програма на МОН, са на космически цени, оплакаха се родители. Репортерска проверка установи, че комплектът за общообразователните предмети излиза 217 лв. Минимум сто лева допълнително ще са необходими за предметите по чужди езици. Учениците нямат право да ползват учебниците по старата програма, които са по-евтини, нито пък могат да преснимат новите.

Цените на различните издателства имат малка разлика. Например „История и цивилизация“ на „Анубис“ за профилирано и професионално обучение с интензивно изучаване на чужд език е с цена 20 лв. Само първата част на Историята на „Булвест 2000“ е 17 лв. Комплект Български език и Литература на двете издателства са съответно с цени 27 и 29 лв.

„Защо е нужно учебникът по история за 9. клас да е в две части с обща цена 31 лв.?! Защо този по литература е така тежък, цветен и гланциран и му искат 17 лв.?“. Тези въпроси задава във Фейсбук профила „Майко мила“ самотна майка на деветокласничка. Жената се възмущава от високите цени на издателствата и ги нарича „кожодери“. Тя предлага да има по-евтини учебници от рециклирана хартия, с черно-бели илюстрации, които да са достъпни за всеки джоб. Друга майка пита защо е замразена добрата идея за въвеждане на електронни учебници, които ще намалят и теглото на раницата.

В „Майко мила“ апелират: „Споделяйте, пишете, ревете, защото 9. клас идва и те удря като влак!“. Има и предложение след края на учебната година да се даде мощен граждански отпор, за да се спести харченето на опаковано в луксозни корици знание.

Източник: marica.bg