Мнения

Новата кампания за евростипендии започва на 9 декември

Зам.-министърът на образованието Иван Кръстев съобщи, че 15 млн. лв. са спестени от програмния период 2012-2014 г. Те ще бъдат пренасочени за учебната 2014-2015 година, през която студентите също ще получават бонуси за успех с европейски пари.

До момента са раздадени общо 30 млн. лева за евростипендии, информира всекидневникът „Монитор“.

През следващия програмен период се обмисля вариантът учениците от професионалните гимназии също да се радват на бонуси за успех от еврофондовете.  

Към момента всеки пети студент в момента получава европейска стипендия, съобщи директорът на дирекция „Висше образование“ в просветното ведомство доц. Мария Фъртунова.

Размерът на стипендията е 120 лв. на месец и за нея има право да кандидатства всеки студент, който учи редовно и има среден успех от последния семестър, не по-нисък от „добър 4,00“.

Най-често с парите за отличен успех младежите плащат своите семестриални такси, купуват си учебници или лаптопи, обясни още Фъртунова.

Тя споделя, че някои нейни спестяват стипендиите си, за да отидат на езикова ваканция в Малта (Малта е известна дестинация за изучаване на английски език – б.р.).

Новата кампания за евростипендии започва на 9 декември. Тогава студентите могат да започнат да подават формуляри за кандидатстване за стипендии по успех и за специални стипендии.

Специалните награди са в размер на 200 лв. за семестър и за тях се кандидатства с научна разработка.

Още по темата