Мнения

Нищо не знаете за родителството, ако нямате седмокласник

Като българска майка с близо 20-годишен стаж, смея да твърдя, че съм преминала през почти всички предизвикателства, които милата ни родина предлага, за да се отгледа едно дете. Като се започне от раждането, яслата, градината, първи клас… но критичната точка грейва в експлозивно червено в 7 клас. Или с други думи – нищо не знаете за родителството, ако нямате седмокласник. Още от 5-6 клас се започва оглеждане за училища, частни учители и школи, защото безплатното ни платено образование не може да осигури адекватна подготовка за матурите отдавна не е срамна тайна. Но в 7 клас животът на хиляди български семейства се променя коренно.

Няма събота и неделя, няма празници, няма глезотии – всички нерви, пари, целият светоглед е съсредоточен върху матурите след 7 клас и свързаното с него кандидатстване. Че т.нар. „елитни“ гимназии вече не са това, което бяха, е друг въпрос. Важното е, че хората все още се борят за най-доброто за детето си и не щадят нищо. Цяла година, преливаща от математика, олимпиади, тези „какво е искал да каже авторът“, нечовешки усилия да обясниш на детето защо е нужно цялото това усилие извън училищната програма… Цяла година в очакване на заветния 3 юли, когато излиза първото класиране. Няма планирана почивка, няма лято, защото не е ясно къде и кога ще се класира детето. Цяла седмица между крайния срок за подаване на документи и излизането на първото класиране, което тази година беше обявено, че ще излезе до 3 юли. Е, излезе към 10 часа на 3 юли, за да бъде свалено скоро след това.

Личните усилия на хиляди деца и семейства, надеждите им, вложените им средства бяха изтрити заедно с изчезването на класирането. Часове по-късно в замяна на цяла година подготовка Ваня Кастрева отново се усмихваше! Беше обещано, че до края на работния ден класирането ще излезе и това се случи точно в 17 часа и 28 минути. Истината е, че след тази случка всеки родител и дете ще се съмняват дали са били класирани честно, колкото и Кастрева да се усмихва. Министерството на образованието и Регионалното управление на образованието-София хвърлиха на боклука усилията на хиляди деца. Но положеният труд на учениците със сигурност не е бил напразен в дългосрочен период – негодните са МОН и РУО-София, защото именно те, които определят на какви критерии трябва да отговарят децата, не си свършиха работата.

Оказаха се негодни – подходящи да се наричат български чиновници. А до второто класиране родителите имат два дни, в които да подадат документи за следващия етап, въз основа на първото класиране. След историческото компроментиране на първото класиране дали няма да последва исторически провал на кандидатстването на учениците от 7 клас?

Автор: Евгения Гигова

Източник: actualno.com