Учители

Нито алкохол, нито физическа агресия са употребени под Бузлуджа

Новината от вчера, че „учител е употребил физическа агресия над ученици“ по време на организирано пребиваване в хижа под Бузлуджа, по всяка вероятност ще се окаже доста преувеличена.

„Срещу учениците от СОУ „Васил Левски“ в Девня не имало физическа агресия, но най-вероятно е имало вербална от страна на учителя им Венелин Ялнъзов. Това заяви за Дарик шефът на Регионалния инспекторат по образованието във Варна Венцеслава Генова, след като е разговаряла с преподавателя, неговата колежка Гергана Георгиева и част от родителите на децата, които са били на екскурзия в Бузлуджа. Групата е включвала 43 ученици от 7, 8 и 9 клас.

Инцидентът става в неделя около 6:30 ч., когато няколко деца събуждат останалите, за да играят със снежни топки на двора. Ялнъзов, който по това време още спи, се събужда от шума и се уплашва, че се е случило нещо лошо с децата.

„Ялнъзов веднага излиза навън и децата го виждат афектиран и както е станал от леглото по долно бельо. Учениците хукват нагоре по стълбите, някои се заключват по стаите и се създава суматоха на всеобща уплаха. Не е имало физическа агресия, но словесна най-вероятно е имало. Един изпаднал в силна емоция човек, който крещи – това също е вид агресия, но вербална“, разказа Генова.

Ученик е подал сигнал на телефон 112 и в хижата са изпратени двама полицаи. Според тях учителят не изглеждал като употребил алкохол и затова не са му направили проба.

Генова предполага, че преподавателят ще подаде оставка след скандала. „Родителите на децата са много изплашени. Ялнъзов е бил любимият им учител и класен ръководител. Познават го като тих, кротък и благ човек, но в момента го виждат във вид, в който не са го виждали и не са допуснали, че може да бъде толкова афектиран, направо яростен“.

Ялнъзов и другият учител на Гергана Георгиева многократко са водили ученически групи на екскурзии. Причината за инцидента е нарушаването на инструктажа, под който са се разписали ученици и родители, смята Генова.