Мнения

Ниско образование и социално неравенство – един порочен кръг

„България е една от водещите страни в Европа по социално неравенство, свързано с доходите и условията на живот. Между него и образованието обаче също има пряка връзка, категорична е доц. Петя Кабакчиева“, която гостува по темата в еМисия България на телевизия BiT..

Тя припомни известното изследване PISA, в което освен високите резултати, индикатор за успешност е и до каква степен образованието успява да се пребори със социалната среда на родителите, т.е. едно бедно дете да догони в училище децата от заможните семействата.

„Тук няма какво да се похвалим. Около 40% от 15-годишните български деца са функционално неграмотни, т.е. не разбират това, което четат, а 44% са математически неграмотни“, цитира данни доц. Кабакчиева. Това означава, че те изостават с две години от връстниците си“, обясни тя.

По думите й данните ясно показват, че става дума най-вече за деца от бедни семейства, на родители без високо образование, без предмети, които да стимулират образованието в къщи, като това далеч не са само представители на малцинствата, както се смята. Има и ясно изразени регионални неравенства, част от децата са от малки и трудно достъпни населени места, много от тях в Северозападна България. Други пък са деца на родители имигранти.

„Не си даваме сметка каква огромна част от децата са на такива родители – оставени са тук, но същевременно и пътуват в чужбина, после пак се връщат… Образователната ситуация за тях е много объркана и тежка. Нужни са специални политки за подпомагане именно на тези деца“, смята Кабакчиева.

„Всичко това означава, че тези 40% не могат да стигнат дори средно ниво на образование, да не говорим за висше, да си намерят работа. Те излизат на пазара на трудна с възможно най-ниската подготовка и квалификация“.

От своя страна това води до безработица, икономиката ни не може да разчита на тях като ефективна работна ръка, цикълът се завърта и за държавата, и за тях, и те започват да сменят работа след работи като нискоквалифицирана ръка, коментира Кабакчиева.

Същевременно български ученици имат и изключително високи постижения, но според нея става дума за обособяване на една елитна група в образованието – обикновено деца от езикови и математически гимназии, от частни училища и т.н.