Мнения

Николай Табаков от “Анубис“: Неограниченият брой учебници означава естествен подбор

Неограниченият брой учебници – нещо, което се определя с текстове на Новия закон за просветата, са прекрасна новина за издателствата „Анубис“ и „Булвест 2000“, коментира основателят на „Анубис“ Николай Табаков.

„Вече е имало такъв момент, но дори тогава одобрените пак стигаха до не повече от три. Това е естественият подбор, ще оцелеят най-добрите и тези, които предлагат качествен продукт“, аргументира се той.

„Не очаквам големи промени. Претендентите винаги са били по 5-6. Има обаче сериозни изисквания, на които отговарят най-добрите. Работим за олекотяване на материалите, а за качеството на знанието е още рано да се прогнозира“, допълни го Владимир Топенчаров, управител на „Булвест 2000“.

Новите учебници зависят от новите учебни програми, но лидерите на двете издателства са категорични, че са готови за работа.

„Очакваните промени са основно по литература и история. У нас „всеки разбира от история“. Това е наука, която има нужда от време, от слягане на събитията и осмислянето им. Промените започват с учебниците от 1. и 5. клас. Най-реалистичният вариант е нови учебници да има от академичната 2017 г., защото това е нормален срок, в който те могат да бъдат качествено изработени“, отбелязаха те.

„Как ги дефинираме като успешни? Ако учебниците вършат работата, за която са създадени, значи са добри“, смята Николай Табаков.