Мнения

Николай Табаков за бъдещето на образованието: Качеството винаги ще е решаващо, вероятно ще има и нови учебни предмети

„Образованието е нещо консервативно и винаги ще е такова. В началото на „Анубис“ и „Булвест“ преди 25 години събитията около него бяха динамични и интензивни. От известно време вече можем да прогнозираме какво би се случило в бъдеще“, коментира основателят на издателство „Анубис“ Николай Табаков на среща с журналисти.

„Ако погледнем по-детайлно на нещата, ще видим че хората не се променят особено. Имали са специфични нужди и през шести век и сега през 21-ви. Трябват им качествени оръдия на труда, за да си вършат качествено работата. Това винаги ще важи и в образованието. В нашето образование както се промениха много неща, така и се запазиха много. Вазов още си е Вазов, а Вапцаров все пак оцеля“, сподели още той.

„Промените, които ни се случиха бяха предимно политически с всичките последствия от тях. Политиката промени много историята като учебен предмет. Винаги на почит и уважение ще са големите имена, ерудираните и начетени автори. Когато имаш такива в екипа си и те направят учебник по история, това е гаранция за истинност на фактите. А това е особено важно за качеството на учебника“.

„С годините научихме, че създаваме образователни продукти, които се ползват от различен тип деца. Това няма да се промени, а ние като издатели трябва да го взимаме под внимание. Също така предполагам, че предстои да има и съвсем нови предмети в учебните програми“, каза още Николай Табаков.