Мнения

Николай Милошев: Изнасяме безплатно човешки потенциал

Много трудно бихме могли да върнем изгубения в чужбина човешки капитал, коментира в интервю за „Стандарт“ бившият образователен министър проф. Николай Милошев.

„Може би вече много е изгубено. Ако един млад човек е отишъл в чужбина, минал е през тежки години на аклиматизация и е успял да намери мястото си под слънцето, да тръгне обратно, няма да е лесно“.

Той смята, че истинското предизвикателство е а се спрат излизащите оттук нататък.

„Сега всички са граждани на света и имат пълното право да потърсят по-добро място за живот. Просто трябва тук да им създадем условия, които да им гарантират това, което явно им липсва“.

„Ние сме основният износител на човешки капитал в света. Една голяма част от нашите деца в чужбина започват да работят неща, които са далеч от тяхната професионална квалификация. Аз имам бегли наблюдения от приятели на моята дъщеря, които, завършвайки тук добро образование, отиват в чужбина и стават масажисти, келнери, докато успеят да заемат някаква позиция съобразно професионалната си квалификация“.

„И не всички успяват, за съжаление. От другата страна е драмата на родителите. Те се радват, че децата им са по-добре финансово, но са далеч от тях. От трета страна е негативът за държавата като цяло. За да се изгради това дете, държавата е вложила някакви средства. След това ние изнасяме безплатно човешки потенциал.