Училища

Николай Милошев: Аз съм за диалог

Изборите на 12 май няма по никакъв начин да попречат на провеждането на нормалния учебен процес, обяви днес в ефира на БНТ министърът на образованието проф. Николай Милошев.

Промяна в датите за изпитите ще се наложи само за изпита на 13 май от програмата на седмокласниците, който се мести на 15 май.

Министърът е на мнение, че преди да се стига до крайности по който и да е проблем, е хубаво той да бъде детайлно обсъден и анализиран. Милошев каза това по повод намерението на студентите да излязат на национален протест срещу проблемите във висшето образование.

„Струва ми се, че по-разумният, по-правилният начин и този, който довежда до по-позитивен резултат, е сядането на една маса, обменянето на мнения, търсенето на разумния компромис. Ще се срещна с всеки от ректорите. Част от ректорите замразиха цените за обучение през тази година. Ще се срещна и с всички останали – там, където има някакви възможности, където министерството би могло да помогне. Все пак ректорите на университетите са независими организации и трябва да имат свое мнение. Аз съм убеден, че те ще се вслушат и в предложенията на министерството, ще търсят някакъв компромис“, каза той по повод намеренията за увеличаване на размера на студентските такси.

МОМН, както и други министерства са ограничени откъм решителни действия, припомни Милошев. Причина за това е липсата на работещ парламент, който не може да приема закони.