Институции Ученици Училища Учители

Николай Денков: Целта е да стигнем 500 обучени учители по програма „Образование с наука“

Министерството на образованието и науката ще продължи програмата „Образование с наука“, като ще я актуализира и съгласува с дейностите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Министър Николай Денков припомни, че програмата стимулира връзката между средното образование и науката. Тя започна през 2019 г. и има за цел ученици от различни възрасти да могат да се докоснат до научните изследвания в БАН и с помощта на ментори да направят първите си разработки. Част от тях са свързани със STEM обучението,съобщи МОН.

Акад. Денков подчерта, че STEM не трябва да се ограничава само до изграждане на модерни кабинети и центрове в училищата. „И в следващите години ще има необходимост от образование, което да свързва математиката, информатиката и природните науки и да изгражда умения. Целта е да отворим знанието към учениците и към учителите. Това знание впоследствие трябва да се превърне в иновации, открития и по-конкурентна икономика“, допълни министърът.

По програмата „Образование с наука“ вече са обучени над 100 учители по STEM предмети – природни науки, математика и информатика. „Целта е да стигнем 500“, каза на форума проф. Петър Бойваленков, директор на Института по математика и информатика в БАН. В програмата е включен и модул, който позволява да се изнасят практически уроци по различни теми в музеите. По време на пандемията заниманията се организираха и онлайн. През миналата година започна изграждането на Единен музеен онлайн комплекс за образование. Първата версия на платформата вече е готова, като в нея е интегрирана информационна зона за Националния природонаучен музей. Предстои да бъде качено съдържание и за останалите музеи.

Източник: МОН